Kultur og fritid er vigtige områder for udviklingen i kommunen. Dels er den kulturelle identitet vigtig for det enkelte menneskes selvforståelse og dels er kultur- og fritidsudbud afgørende for et områdes attraktivitet. Kultur og fritidsliv er således en sektor, der har stor betydning for en by eller bygds muligheder for at tiltrække arbejdskraft, virksomheder og at generere økonomi. Endelig er det i kultur- og fritidslivet at den grønlandske egenart defineres. Et rigt kultur- og fritidsliv styrker den åndelige del af livet og kan være med til at fastholde aktive borgere i området og tiltrække nye. Udbuddet af kultur- og fritidsaktiviteter har endvidere stor betydning for børn og unges opvækst, herunder forebyggelse af kriminalitet, sundhed og inklusion i samfundet.
Kommunen skal være med til at sikre rammerne om et aktivt kultur- og fritidsliv for såvel børn, unge, voksne som ældre og handicappede.
Målsætninger:
Kommune Kujalleq ønsker
- At støtte og styrke foreningslivet så det bliver aktivt og levende.
- At styrke idrætslivet for såvel bredde som elite.
- At styrke kulturlivet ved at skabe rammer for kulturelle aktiviteter – såvel inden for kunstnerisk udfoldelse (Teater, musik, dans osv), som inden for skindsyning, historiefortælling, uldbehandling og husflid.
- At arrangere årlig kulturuge og solhvervsfestligheder med musik og teaterarrangementer mm. i den udstrækning som økonomi og udbud giver mulighed for.
- At udvikle den ”grønne kultur” – friluftsliv og naturvejledning, i overensstemmelse med den grønlandske kultur.
- At styrke den kulturelle formidling gennem aktiviteter på museer, biblioteker, forsamlingshuse og idrætshaller.
- At styrke familielivet, hvor sammenholdet mellem børn, unge, voksne og ældre bliver styrket gennem fælles kulturelle arrangementer.
- At skabe kulturelle aktiviteter, hvor kommunens byer og bygder kommer tættere på hinanden, og hvor udveksling og videreudvikling af vores kulturelle arv og identitet får udfoldelsesmuligheder.
- At styrke kulturelt samarbejde med venskabsbyerne i Skandinavien, Færøerne, Island, Canada og U.S.A. og ikke mindst med Inuit (ICC)
Status og handlinger
De tre byer i Kommune Kujalleq rummer et rigt kultur- og foreningsliv. Fra gammel tid har forsamlingshusene været omdrejningspunktet for mange kulturelle aktiviteter. Der er forsamlingshuse i alle tre byer. I Narsaq er der desuden Agenda 21-huset og i Qaqortoq kulturhuset Puilasoq, som efter en renovering kan rumme forskellige kulturelle- og forenings aktiviteter. Endvidere arbejder kommunen på at få etableret et kulturhus i det gamle elværk ved elven i Qaqortoq. Forsamlingshusene drives som selvejende institutioner og bygger på det lokale folkelige engagement.
Der er Museer i alle tre byer og de varetager ud over den almindelige kulturhistoriske formidling også aktiviteter i forhold til øvrig kulturformidling, som kunstudstillinger og andre events. Også de tre by-biblioteker fungerer som brede kulturinstitutioner med andre aktiviteter end det primære bogudlån.
Et egentligt kunstmuseum findes ikke i Kommune Kujalleq, men kommunen har for at skabe endnu bedre rammer for kulturlivet gennem flere år arbejdet på at få etableret et ”Vandkulturhus” i Qaqortoq. Et sådant kan ud over en svømmehal, rumme såvel udstilingslokaler, biograf og halfaciliteter der er bedre egnede til kulturelle arrangementer end dem kommunen i dag råder over. Der er på baggrund af en arkitektkonkurrence i 2009 udpeget et vinderprojekt, som siden er søgt finansieret, men uden held. Derfor arbejdes der nu også med andre ideer til et egentligt kulturhus i kommunen.
Idrætslivet har også fysiske rammer som sportshaller, lokaler på skolerne samt fodboldbaner(grus) i de tre byer. Der er endvidere en mini-hal i Alluitsup Paa. I 2010 blev Grønlands første kunstgræsbane indviet i Qaqortoq og den har betydet et stort løft for aktiveringen af unge i forhold til fodbold. Kommunen støtter fortsat bestræbelser på at få store kunstgræsbaner i alle tre byer og hvis det er muligt også kunstgræsbaner i større bygder.
Fritidsaktiviteter på havet har også stor betydning i Sydgrønland. Der er bådforeninger i de tre byer og kommunen understøtter i planlægningen havnefaciliteter til fritidsbåde. Der er i Qaqortoq endvidere en kajakforening med klubhus på havnen og kajaksejladsen holdes således i live, som en populær fritidsbeskæftigelse og som kulturbærende aktivitet.
Der er ungdoms- /fritidsklubber i de tre byer og Alluitsup Paa. Det er her kimen til et aktivt kulturliv lægges. Det er blandt andet i forbindelse med klubberne, at det rige musikliv blandt de unge i Sydgrønland udspiller sig. Aftenskolerne i de tre byer og enkelte bygder dækker endvidere et behov for fritidsundervisning og i høj grad kulturel udfoldelse som musik, skindsyning, stenslibning og dans.
I bygderne er kultur- og fritidsaktiviteter koncentreret omkring skolerne og servicehusene. Enkelte bygder har også forsamlingshuse og de fleste bygder har fodboldbaner.
Den internationale dimension i kultur- og fritidslivet varetages i vid udstrækning gennem venskabsby-samarbejdet. De tidligere tre kommuner havde et veludviklet venskabsbysamarbejde som Kommune Kujalleq har overtaget og tilpasset den nye kommune. Der foregår således skoleudvekslinger mellem de unge i de gamle venskabsbyrelationer og på kulturområdet sker der udveksling blandt kunstnere, kor og andre udøvende.
Fodboldskole i Narsaq
Forårskoncert GU