Grønland er kendt for sin storslåede og rene natur. Men naturen i Grønland er også truet. Dels er der miljøpåvirkninger fra den øvrige industrialiserede verden som påvirker os og dels vil udviklingen af det grønlandske samfund – fabriksanlæg, minedrift, dyrehold, fiskeri og transport - også kunne belaste miljø og natur, hvis ikke der tages højde for eventuelle risici i den kommunale planlægning.
En ren natur er af stor værdi for såvel lokalbefolkning som besøgende, derfor skal kommunen i sin planlægning sikre en bæredygtig udvikling.
Målsætninger:
Kommune Kujalleq ønsker
- at naturessourcen i Sydgrønland, såvel på land som i havet, bevares som grundlag for lokalbefolkningens aktiviteter såvel erhvervsmæssigt som rekreativt,
- at miljøbelastningen ved erhvervsmæssige aktiviteter begrænses, herunder retablering af naturområder efter aktivitetens ophør – feks efter minedrift,
- at naturen gøres tilgængelig for turismeudvikling uden at den lider overlast,
- at opførelse af fritidshytter o.l i det åbne land sker således, at de landskabelige og naturmæssige værdier respekteres,
- at udvikle landbrug, skovdrift og naturbeskyttelse,
- at udviklingen i Kommune Kujalleq skal bidrage til nedbringelsen af CO2 udledningen.
Områdeinddeling og bestemmelser
Grønlands Selvstyre offentliggjorde i april 2011 et landsplandirektiv for kommunernes planlægning og arealadministration i det åbne land.
Dette Landsplandirektiv rummer områdeudpegninger og bestemmelser for arealanvendelsen i det åbne land i hele Grønland og derfor også for Kommune Kujalleq. Landsplandirektivet har dannet grundlag for dette afsnit af kommuneplanen. I kommuneplanen er der sket en præcisering af bestemmelserne for de enkelte områder og der er oprettet enkelte nye områder.
Landsplandirektivet og denne kommuneplan opdeler det åbne land i fem kategorier: K-områder til fritidshytter og sommerhuse, L-områder til rekreative anlæg, M-områder til landbrug (fårehold mm), N-områder til tekniske anlæg og O-områder som friholdte områder.