Alle arealer inden for kommunegrænsen forvaltes af kommunerne. Med udgangspunkt i Inatsisartutlov nr. 17 af 17. november 2010 om planlægning og arealanvendelse og den praksis, er har været anvendt i de tre kommuner inden kommunesammenlægningen, er følgende retningslinjer vedtaget for byer, bygder og det åbne land.
§ 1 Hvornår skal der søges om arealtildeling
Stk. 1 Der skal indgives en ansøgning om arealtildeling, når et areal der ikke tidligere har været meddelt arealtildeling til, ønskes taget i brug til anden anvendelse end almen benyttelse. Det vil sige til udvidelse af eksisterende ejendomme, ny etablering af haver, udhuse, kabler, ledninger, rør mv. samt ved midlertidig anvendelse af et areal.
Stk. 2 Der skal indgives en ansøgning om arealtildeling, såfremt anvendelsen af et areal, hvor der tidligere har været tildelt arealtildeling ændres.
Stk. 3 Der skal indgives en ansøgning om arealtildeling ved overdragelse af rettighederne til et areal, hvor der tidligere har været meddelt arealtildeling.
§2 Hvordan søges en arealtildeling
Stk. 1 Arealansøgning skal som udgangspunkt ske digitalt på NunaGIS, hvortil der opnås adgang via kommunens hjemmeside www.kujalleq.gl.
Stk. 2 Arealansøgning kan også ske ved personlig henvendelse til teknisk forvaltning i de tre byer eller ved henvendelse på bygdekontorerne i Kommune Kujalleq.
Stk. 3 Kommunalbestyrelsen kan kræve yderligere oplysninger af ansøger, der er relevante for sagens behandling, herunder:
3.1 Individuel dokumentation for ansøgerens tekniske og økonomiske realisme.
3.2 Udarbejdet dispositionsforslag.
3.3 Visualisering af projektet.
3.4 Sikkerhedsstillelse for byggemodningsandelen, såfremt betaling vil være en betingelse for det ansøgte.
Stk. 4 Kommunalbestyrelsen er berettiget til at afvise en ansøgning, hvis de i stk. 3 nævnte oplysninger ikke er fremkommet, inden en frist på 4 uger.
§ 3 Offentliggørelse
Stk. 1 Offentlig orientering om arealansøgninger sker ved høring af de efter kommunalbestyrelsens vurdering berørte parter, offentliggørelse på kommunens hjemmeside www.kujalleq.gl, samt ved opslag på byens opslagstavler.
Stk. 2 Fristen for at komme med indsigelser mod en arealansøgning i en by eller en bygd er 14 dage, og i det åbne land 3 uger. Eventuelle indsigelser stiles til Kommunalbestyrelsen.
Stk. 3 Offentlig orientering om meddelte arealtildelinger sker på kommunens hjemmeside www.kujalleq.gl.
Stk. 4 Frist for indgivelse af klage over en meddelt arealtildeling er 2 måneder. Eventuelle klager stiles til Kommunalbestyrelsen, der sender klagen videre til Grønlands Selvstyre.
§ 4 Annoncering og tildeling af ledige arealer
Stk. 1 Kommunalbestyrelsen foretager løbende annoncering af ledige arealer, på hvilken baggrund
interesserede kan indgive en ansøgning om arealtildeling, herunder tidsfrist for ansøgning.
Stk. 2 Indgår flere ansøgninger inden tidsfristens udløb, betragtes ansøgningerne som samtidige.
Stk. 3 Hvor der er flere samtidige og kvalificerede ansøgere til samme areal i forbindelse med en annoncering, vil det gennem lodtrækning blive afgjort, hvem der skal tildeles arealtildeling til arealet. Der opstilles på baggrund af lodtrækningen en prioriteret venteliste over de kvalificerede ansøgere til arealet.
Stk. 4 Efter tidsfristudløb ved annoncering af ledige arealer, behandles ansøgninger i den rækkefølge de indgår.
Stk. 5 Indgår flere ansøgninger den samme arbejdsuge efter tidsfristudløb ved annoncering af ledige arealer, betragtes ansøgningerne som samtidige.
Stk. 6 Ved bortfald af arealtildeling tilbydes arealet til den ansøger, der ifølge den prioriterede venteliste står næst i rækken til det pågældende areal.
§ 5 Vilkår og forudsætninger ved arealtildeling
Stk. 1 En meddelt arealtildeling giver en brugsret til en nærmere angivet anvendelse af arealet.
Stk. 2 En arealtildeling gives på nærmere angivne vilkår, herunder:
2.1 Tilslutningspligt til offentlige forsyningsanlæg, såsom tilslutning til el-, vand- og kloaknet.
2.2 Tilslutningspligt til det overordnede vejnet samt antal og beliggenhed af parkeringspladser.
2.3 Indhentning af øvrige tilladelser, såsom byggetilladelse, opgravningstilladelse, tilslutningstilladelse og andet.
2.4 Sikkerhed for oprydnings- og retableringsudgifter ved arealudnyttelsen, såsom bankgaranti, depositum og lignende.
2.5 Betaling af byggemodningsandel.
2.6 I områder der ikke er omfattet af detaljerede bestemmelser i en godkendt kommuneplan, kan der desuden fastsættes vilkår til sikring af, at arealtildelingen ikke strider mod kommuneplanens overordnede bestemmelser, herunder delområdebestemmelserne for det pågældende område.
2.7 Frist for tilladelsens udnyttelse forudsætter ansøgning om byggetilladelse senest 1 år efter arealtildelingen og indsendt anmodning om ibrugtagningstilladelse senest 2 år efter arealtildelingsdatoen.
2.8 Kommunalbestyrelsen kan, efter ansøgning, inden udløbet af den oprindelige tidsfrister, i særlige tilfælde forlænge tidsfristerne.
§ 6 Respektafstande til anlæg ved arealudlægning
Såfremt der forefindes eksisterende anlæg i nye boligområder, skal der udvises en respektafstand i henhold til gældende regler, herunder:
- Højspændingsledninger i en afstand på 50 meter fra den yderste spændingsmast til yderste bygningsdel.
- Vejanlæg, 7,5 meter fra vejmidte af overordnede veje og 5 meter fra vejmidte af sekundære veje.
§ 7 Overdragelse af rettigheder til en arealtildeling
Stk. 1 Overdragelse af en arealrettighed kan først få kommunalbestyrelsens tilladelse, når der er tilført en væsentlig værdi af arealet i form af terrænregulering, udsprængning af fundament mv.
Stk. 2 Overdragelse af en arealrettighed kan få kommunalbestyrelsens tilladelse, såfremt anvendelsen af arealet ikke strider mod det gældende plangrundlag for området.
Stk.3 Overdragelse af arealrettighed kan kun ske gennem tildeling af en ny arealtidleing.
§ 8 Bortfald af arealtildeling
Stk. 1 En arealtildeling er bortfaldet såfremt en i følgebrevet fastsat frist for vilkårene i arealtildelingen er overskredet.
Stk. 2 En arealtildeling meddelt i forbindelse med et byggeri er borfaldet såfremt den meddelte frist for ansøgning om byggetilladelse overskrides eller en allerede meddelt byggetilladelse bortfalder.
Stk. 3 Såfremt kommunalbestyrelsen skønner, at øvrige vilkår ikke er overholdt, kan kommunalbestyrelsen meddele en frist for berigtigelse af forholdet. Såfremt fristen ikke er overholdt, er arealtildelingen bortfaldet.
Stk. 4 En meddelt arealtildeling kan bortfalde, såfremt det er bestemt i nærværende retningslinjer, og såfremt ansøgeren bevidst eller groft uagtsomt har afgivet urigtige oplysninger om forhold af væsentlig betydning for tildelingen.
§ 9 Retablering ved bortfald af arealtildeling
Stk. 1 Er en arealtildeling bortfaldet, påhviler det den tidligere arealrettighedsindehaver, at retablere arealet.
Stk. 2 Såfremt der på det areal, hvortil arealtildelingen er bortfaldet henstår ikke færdig opført byggeri eller anlæg, der ikke har fået tildelt B-nummer, kan rettigheden til arealet med kommunalbestyrelsens tilladelse overdrages til en ny rettighedshaver på samme vilkår, som den oprindelige arealtildeling er givet, herunder at den nye rettighedshaver færdiggør det igangværende byggeri og/eller anlæg.
§ 10 Principper for fordeling af byggemodningsudgifter
Stk 1 I nye bolig- og erhvervsområder opkræves byggemodningsandele, idet de samlede byggemodningsudgifter fordeles inden for et på forhånd defineret areal med udgangspunkt i kommuneplanens delområder. Fordelingsprincippet samt områdeafgrænsningen fastsættes i en særskilt betalingsvedtægt, idet der for det enkelte byggemodningsprojekt udarbejdes en betalingsvedtægt.
Betalingsvedtægternes fordelingsprincipper fremgår af Stk. 2 - 7.
Stk 2 I nye boligområder (A) fordeles byggemodningsudgiften ligeligt i forhold til antal byggefelter inden for betalingsvedtægtens områdeafgrænsning.
Stk. 3 I nye havne- og erhvervsområder (B) fordeles byggemodningsudgiften i forhold til erhvervsarealernes størrelse inden for betalingsvedtægtens områdeafgrænsning.
Stk. 4 I områder til centerformål (C) fordeles byggemodningsudgiften efter størrelsen af det bebyggede etageareal i forhold til det samlede etageareal inden for betalingsvedtægtens områdeafgrænsning.
Stk. 5 I nye områder for fællesanlæg (D og E) tages særskilt politisk stilling til fordelingen af byggemodningsudgiften.
Stk. 6 I blandede områder tages særskilt politisk stilling til fordelingen af byggemodningsudgiften
Stk. 7 I eksisterende områder skal bygningsejere
selv dække udgifter til vand-, el- og telefonledninger samt spildevandsledninger.
Stk. 8 Der gives tilskud til dækning af 50% af udgifterne til den del af kloakstikledningen der ligger udover10 metermålt fra huset – dog maksimalt kr. 20.000 pr. bolig. Ansøgning herom kan fremsendes når projektet er afsluttet.
§ 11 Opkrævning af byggemodningsandel
Stk. 1 Opkrævning af byggemodningsandelen sker ved meddelelse af byggetilladelse, idet udgangspunktet for fastsættelsen af beløbets størrelse er en særskilt betalingsvedtægt dækkende byggemodningsområdet. Det opkrævede beløb vil efterfølgende blive reguleret, når byggemodningsprojektet er afsluttet og de faktiske udgifter er kendte.
Stk. 2 Kommunalbestyrelsen kan for de enkelte områder fastsætte nærmere regler for betalingtidspunktet og betalingsformen af byggemodningsandele.
§12 Gebyrer for behandling af arealansøgninger
Stk1. Der opkræves gebyrer for behandling af arealtildelinger, jævnfør kommunens offentliggjorte takstblad.